Voor u ligt de derde Compact van 2010, die geheel in het teken staat van ‘IT in het kader van de jaarrekeningcontrole’. Dit betekent dat de artikelen in deze Compact volgens ons relevant zijn om kennis van te nemen bij de beoordeling van IT bij ‘financiële controles’. Wat uiteraard niet wil zeggen dat eerder verschenen Compacts hier niet relevant voor zijn! Zo bevat de eerste Compact van dit jaar het artikel ‘Facts to Value: data omzetten in toegevoegde waarde’. Dit artikel geeft kernachtig de laatste ontwikkelingen aan op het gebied van data-analyse binnen Governance Risk & Compliance, uiterst relevant voor een efficiënte en effectieve jaarrekeningcontrole.
In deze Compact geven we verder invulling aan de data-analyse in het kader van de jaarrekeningcontrole, zoals bij het gebruik van data-analyse om de technische infrastructuur te beoordelen. De applicatie-infrastructuur dreigt wat onderbelicht te raken in de (recente) focus op de processtromen en procescontroles. De achterdeur moeten we wel in de gaten blijven houden! Vervolgens gaan we in op de toepassing van XML Auditfiles voor een eerste efficiënte analyse van de financiële ontwikkelingen van een organisatie. Er is inmiddels software voorhanden om bij de start van de jaarrekeningcontrole een eerste analyse op de (financiële) ontwikkelingen uit te voeren en zo ‘risk based’ de controle te plannen. Een goed voorbeeld van IT in de audit!
Na de artikelen over data-analyse besteden we aandacht aan enkele actuele ontwikkelingen en hun relevantie voor de jaarrekeningcontrole. Zo staan we stil bij de risico’s in het betaalproces en -pakketten. Verder is cloud computing helemaal hot en verschijnen hier diverse artikelen over. Maar wat is de impact voor de jaarrekeningcontrole? Dit lijkt een ontwikkeling die we niet aan ons voorbij kunnen laten gaan. Hetzelfde geldt voor ‘walk along’, het actief ‘meelopen’ van de accountant bij de grotere systeemwijzigingen. Dit resulteert in een proactieve bijdrage en het verlagen van risico’s, wat we allemaal willen. Het verlagen, meten en afwegen van risico’s zit in onze aard. Ten slotte staan we in deze Compact stil bij Solvency II, specifiek voor verzekeringsmaatschappijen, maar wel relevant als voorbeeld van een integrale risicoanalyse voor de gehele organisatie.
Veel leesplezier.