Skip to main content

Contents

    Redactioneel

    Informatietechnologie heeft organisaties de afgelopen tientallen jaren in staat gesteld voortdurend te groeien, klanten op innovatieve manieren te binden en om samenwerkingsverbanden aan te gaan met partners in de waardeketen. In dit opzicht heeft het ICT-werkveld zijn belofte meer dan waargemaakt. De keerzijde van dit succes is de complexiteit die is ontstaan in de samenhang tussen de organisatie, bedrijfsprocessen, gegevens, systemen en de technische infrastructuur. Deze complexiteit is door de ICT-functie niet meer te overzien. Organisaties lopen hierdoor bij ingrijpende transformaties tegen de grenzen aan van het verandervermogen van de organisatie en ervaren hinder bij het realiseren van strategische doelstellingen.

    Het relatief jonge vakgebied Enterprise Architectuur stelt zich tot doel op het juiste abstractieniveau inzicht te geven in de samenhang tussen de organisatie, bedrijfsprocessen, gegevens, systemen en de technische infrastructuur. Strategische doelstellingen worden vertaald in een doelarchitectuur en een transformatieplan, waarbij een route wordt uitgestippeld tussen de as-is situatie en de to-be situatie.

    In deze Compact gaan we in op Enterprise Architectuur als veranderinstrument, de benodigde rol, kennis en grondhouding van architecten in veranderprogramma’s, veelgebruikte Enterprise Architectuur-raamwerken en een model voor het meten en verbeteren van de volwassenheid van de architectuurfunctie. In een praktijkcasus wordt ingegaan op de rol die Nederlandse provincies spelen in het invoeren van de elektronische overheid, vooral op het gebied van de Provinciale Referentiearchitectuur en daarmee het invoeren van een servicegeoriënteerde architectuur.

    In een aantal artikelen wordt ingegaan op de ontwikkelingen in de wereld van datacentervoorzieningen en technische IT-infrastructuur, en op de kansen die er liggen in het consolideren van bestaande datacenters. Niet alleen vanuit de optiek van bedrijfscontinuïteit en kostenbeheersing, maar ook omwille van duurzaamheidsdoelstellingen en het verhogen van de flexibiliteit en daarmee het verandervermogen van de IT-infrastructuur. Ook wordt ingegaan op de mogelijkheden die Storage Area Networks bieden voor het veiligstellen van bedrijfskritische gegevens.

    Deze editie sluit af met een actuele ontwikkeling rond de nieuwe internetstandaard IPv6. Deze standaard is al enige jaren oud, maar nu recentelijk de bodem is bereikt van de voorraad publieke internetadressen volgens de oude standaard, geeft deze schaarste een stevige impuls aan de adoptie van de nieuwe IPv6-standaard.

    Wij hopen dat deze Compact u inzicht geeft in de wijze waarop Enterprise Architectuur en in het bijzonder architecten kunnen bijdragen aan het reduceren van risico’s en complexiteit, en aan het doelgericht transformeren van organisaties. Ik wens u veel leesplezier toe!

    Ruben de Wolf

    Verified by MonsterInsights