Skip to main content

Contents

    Redactioneel

    Globalisering

    ‘Wie leest een redactioneel stuk’, zo opende de heer Koorn in Compact 2004/1 zijn Redactioneel. Nu ik erover nadenk moet ik toegeven dat ook ik het vaak oversla. Koorn heeft getracht de lezer te trekken door zijn redactionele stuk van meer inhoud en zelfs een schema te voorzien.

    Mijns inziens dient een redactioneel stuk echter een kader te scheppen voor de inhoud van Compact zonder direct inhoudelijk op artikelen in te gaan. In deze Compact heeft de redactie er dan ook voor gekozen de artikelen inhoudelijk kort samen te vatten in een drie pagina’s tellend apart overzichtsartikel.

    Terug naar deze Compact, die als thema globalisering heeft. De wereld wordt steeds kleiner en afstand maakt niets meer uit. Mij werd dat vijf jaar geleden heel duidelijk tijdens 11 september. Terwijl een familielid, dat woont en werkt op Manhattan, niets vermoedend in de bus naar New Jersey zat, probeerde ik haar in paniek te bellen. Zij zat welgeteld tien kilometer af van de rampplek, maar ik moest haar op zesduizend kilometer afstand vertellen wat er zich precies afspeelde.

    In de sindsdien verstreken vijf jaar is weer veel gebeurd op technologisch gebied. Tegenwoordig heeft bijna iedereen breedbandinternet thuis of op het werk of zelfs een mobiele 24 maal 7 ‘BlackBerry’-werkplek tot zijn of haar beschikking. Daarnaast drukken de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) een steeds groter stempel op organisaties.

    Door onder andere deze ontwikkelingen krijgen organisaties een steeds globaler en internationaler karakter, hetgeen ook invloed zal hebben op de wijze hoe met IT wordt omgegaan. We zien nu al dat organisaties er vaak voor kiezen om de applicaties en IT-beheeromgeving internationaal verder te standaardiseren, centraliseren en concentreren, of zelfs geheel uit te besteden. Deze ontwikkelingen hebben natuurlijk ook een directe impact op de IT-audit- en adviseringsopdrachten.

    De artikelen in deze Compact gaan dan ook verder op het aspect globalisering in, belicht vanuit de invloed van en de mogelijkheden voor ons vakgebied.

    Ik wens u veel leesplezier en (internationale) ideeën voor de toekomst toe!

    P.S. We bellen haar nu niet meer … maar skypen.

    Drs. M.A.P. op het Veld RE