Wanneer is er sprake van een stabiele IT-situatie in organisaties? Vooralsnog niet als we alle ontwikkelingen en Gartner hype cycles aanschouwen. Natuurlijk blijven de grondbeginselen van de geautomatiseerde informatievoorziening redelijk overeind, net als dat Starreveld nog immer toepasbaar is voor de administratieve organisatie en interne beheersing. Alleen lijken de prioriteiten telkens te verschuiven, dan weer mobiele apps, dan weer cyber security, dan weer customer journeys, dan weer cloud, dan weer agile/scrum, dan weer Big Data, dan weer Internet of Things, et cetera. Hoe vaak moet u meebewegen en uw strategie bijstellen? Positief is dat het belang van IT voor de verdere digitalisering en informatiebenutting goed wordt gewaardeerd en dat IT-budgetten weer groeien.
Met deze editie van Compact willen wij u informeren over enkele zaken die de IT-organisatie raken. De IT-organisatie moet deze ontwikkelingen mogelijk maken en zowel de eisen van de interne gebruikersorganisatie als die van de (eind)klanten accommoderen. In hoeverre is de IT-verantwoordelijke nu zowel CTO, CIO als CDO: gaat hij zowel over de IT-dienstverlening als over de informatie en innovatie? Uit een recente enquête die KPMG en Harvey Nash hebben uitgevoerd, blijkt dat de creatieve, extern georiënteerde CIO aan het ontstaan is – dit gaat effect hebben op de IT-organisatie.[Harvey Nash / KPMG CIO Survey 2016, https://home.kpmg.com/xx/en/home/insights/2016/05/harvey-nash-kpmg-cio-survey-2016.html]
Daarom ook de trend naar de organisatie met twee snelheden: het ene deel zorgt voor een stabiele IT-infrastructuur, al dan niet uitbesteed, en het andere deel zorgt via kortcyclische ontwikkeling voor het beschikbaar stellen van toepassingen. Alleen, is de IT-organisatie net zo flexibel als deze nieuwe app(licatie)s?
U treft in deze Compact artikelen aan over de totstandkoming van een nieuwe generatie Target Operating Models voor de IT-organisatie, de inrichting van de (ERP-)beheerorganisatie en de effecten op data van het (wereldwijd) consolideren van datacenters. In een beknopte samenvatting wordt ingegaan op een eerder onderzoek naar legacy-systemen en in hoeverre deze als vertragende factor voor vernieuwing kunnen worden verholpen. Enigszins verbazingwekkend is dat Software Asset Management (inclusief licentiebeheer) in de bovengenoemde 2016-enquête ontbreekt in de prioriteiten van de CIO. Dit onderwerp ontbreekt echter niet in deze Compact, aangezien wij in de praktijk hierbij veel afwijkingen en omvangrijke naheffingen zien.
Bij het realiseren van de toekomstgerichte IT-organisatie is de rol van de CIO en dienend leiderschap cruciaal, een afzonderlijk artikel besteedt hier aandacht aan. Ook de inpassing van DevOps in uw IT-organisatie komt aan bod. In de titel van een sectorspecifiek artikel komt de ontwikkeling van de IT-organisatie goed tot uiting: ‘ICT-afdelingen in de zorg: van beheerder naar regievoerder, van interne besturing naar externe dienstverlening’.
In twee interviews met de CIO’s van VGZ en NS leest u over de omstandigheden, uitgangspunten en succesfactoren bij het grootscheeps transformeren van hun IT-organisatie.
Als u uw collega’s informeert over deze Compact of doorverwijst naar specifieke artikelen op www.compact.nl, dan kan dat bijdragen aan een gedragen beeld welke IT-organisatie u eigenlijk nodig heeft.
Ronald Koorn, hoofdredacteur Compact