Skip to main content

Contents

    Redactioneel

    Programma- en projectmanagement

    Heeft u de afgelopen jaren wel eens een mislukte vakantie meegemaakt?

    Dit lijkt een eenvoudig te beantwoorden vraag, maar ga eens voor uzelf na: heeft u wel eens na een welverdiende vakantie moeten concluderen dat die mislukt was? Iedereen die vaker op vakantie gaat, is wel eens geconfronteerd met tegenslagen als ongelukken, ziekenhuisbezoek, slechte huisvesting, repatriëring, gipsvluchten, diefstal of ziekte. Als je daarmee te maken krijgt, is je vakantie dan per definitie mislukt? Wat is dan eigenlijk mislukt, als je te maken krijgt met dit soort tegenslagen, als de locatie niet aan de verwachtingen voldoet of je niet goed uitgerust terugkomt? Kan een vakantie wel succesvol zijn ondanks deze tegenslagen?

    Het thema van deze Compact is programma- en projectbeheersing. Uit onderzoek naar projecten en programma’s komt bijna altijd naar voren dat een (onverwacht) groot deel van de geïnterviewde opdrachtgevers aangeeft dat ze de afgelopen jaren te maken hebben gehad met mislukte projecten. Zo ook uit recent internationaal onderzoek van KPMG, waaruit blijkt dat tachtig procent van de geïnterviewden de afgelopen jaren te maken heeft gekregen met mislukte projecten. Een fors aantal, maar is dat eigenlijk wel zo vreemd? Als je een groot aantal projecten draait gaan er enkele niet zoals van tevoren was verwacht. Evenals bij de vraag over een mislukte vakantie wordt bij de vraag over projectsucces of -mislukking een beroep gedaan op de beleving van het resultaat, in dit geval door de opdrachtgever. Dus ook hier geldt: wat is een mislukking?

    Veelal dienen deze uitkomsten en beschouwingen als basis voor de conclusie dat er nog veel verbeterd kan worden indien er meer aandacht en tijd aan gestructureerd programma- en projectmanagement worden besteed. Dat is ongetwijfeld ook zo, maar of de ervaren hoeveelheid mislukte projecten daar de belangrijkste drijfveer voor moet zijn, is maar de vraag. Veel organisaties hebben de laatste jaren voortdurend projectmatige veranderingen ondergaan. De mate waarin organisaties succesvol zijn wordt daardoor meer en meer bepaald door de mate waarin ze grip op hun projecten hebben. Deze bepalen niet alleen het toekomstige succes van organisaties maar gaan ook gepaard met grote uitgaven. In een tijd waarin binnen organisaties de reguliere processen steeds vaker aantoonbaar onder controle komen, gaat de aandacht meer en meer uit naar het ook aantoonbaar beheersen van grootschalige projecten en veranderprocessen.

    In deze Compact wordt in een aantal artikelen ingegaan op de problematiek van het (aantoonbaar) beheersen van grote programma’s en projecten. Naast enkele meer theoretische beschouwingen worden uit een aantal branches praktijkervaringen gedeeld.

    Met deze Compact wordt ook een nieuwe start gemaakt met een sterk verjongde redactie. Met dank voor hun inzet voor Compact in de afgelopen jaren hebben wij afscheid genomen van drs. Peter Paul Brouwers RE RA, dr. Abbas Shamin RE, dr. Paul Overbeek RE en drs. Piet Veltman RE RA.

    Als nieuwe redactieleden zijn aangetreden drs. Erik Rutkens RE, drs. Maurice op het Veld RE, drs. Hans IJkel RE en Barry Derksen MSC MMC. De nieuwe redactie is al enkele maanden enthousiast aan de slag en een aantal thema-Compacts is al grotendeels ingevuld en deze nummers zullen op korte termijn verschijnen. Het beloven stuk voor stuk weer lezenswaardige afleveringen te worden.

    De afgelopen periode is er ook hard gewerkt aan de site www.compact.nl, die nu enkele maanden in de lucht is. Op deze website treft u onder meer een online-archief met een overzicht van de sinds 1999 verschenen thema’s en artikelen aan. Bovendien kunt u een aantal artikelen op de website in z’n geheel nalezen en kunt u een pdf downloaden. Zeker een bezoek waard!

    Ik wens u veel leesplezier en inspiratie.

    Hans Donkers